söndag 27 november 2011

Lussebullar!

Tjoho!

Haft en underbar dag med Empan! Vi har bakat lussebullar. Första gången för oss båda och gissa vad? Blev dom godaste lussebullarna vi ever har smakat! =) Vilket bra team vi är =)
Nu såhär efteråt håller jag på att svettas ihjäl efter att ha stått praktiskt taget i ugnen hela dagen :P

Snart bär det av ut till mamma och pappa på middag, väntar bara på att Danne ska komma hem så åker vi =)

För er som vill baka lika goda Lussebullar som jag och Emelie.


SAFFRANSBULLAR MED VANILJFYLLNING (30-40 stycken)
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 g saffran (2 paket)
1½ dl socker
½ tsk salt
cirka 17 dl vetemjöl

Vaniljfyllning
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1-2 msk vaniljsocker

Pensling/Garnering
1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Häll i resten av spadet. Tillsätt kesella, saffran, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet ordentligt och ta lite i taget tills degen blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk. Gör fyllningen under tiden: rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt vaniljsocker (äkta vaniljsocker ger kraftigare vaniljsmak jämfört med vanillinsocker).
Dela degen i två delar när den jäst färdigt. Kavla ut till en rektangel. Ta halva fyllningen och bred ut det på rektangeln. Vik degen dubbel från långsida till långsida. Skär ut remsor cirka 2 cm breda, dela dem på mitten men låt dem hålla ihop i övre kanten. Vrid remsorna några varv och snurra sedan ihop dem till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta ytterligare 20 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under duk.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar